Οδηγοί σωστής διατροφής





Οδηγοί σωστής διατροφής

Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν μοντέλα και σχήματα που προωθούν την υγιεινή διατροφή και αποτελούν «οδηγούς σωστής διατροφής». Τα πιο γνωστά από αυτά αφορούν διάφορες πυραμίδες διατροφής (π.χ. Μεσογειακή Πυραμίδα, Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής, «Η Πυραμίδα μου» - «My Pyramid») καθώς και τα μοντέλα των «ισοζυγισμένων πιάτων». Οι οδηγοί σωστής διατροφής, προωθούν τις τρεις βασικές αρχές σωστής διατροφής:
       Σωστή ποσότητα τροφών
       Ποικιλία τροφών

       Ποιότητα στα τρόφιμα


Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής




                       Το μοντέλο «Το πιάτο μου» 


Ένα από τα τελευταία μοντέλα που χρησιμοποιούνται για προώθηση της υγιεινής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής, είναι το μοντέλο «Το πιάτο μου» (My plate), το οποίο σχεδιάστηκε το 2011 και προωθήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA).

Το πιάτο αυτό, χωρίζεται σε 4 τμήματα - ομάδες τροφίμων. Το κόκκινο τμήμα (20% του πιάτου) συμβολίζει τα φρούτα, το πράσινο (30% του πιάτου) τα λαχανικά, το πορτοκαλί (30% του πιάτου) τα δημητριακά και το μωβ (20% του πιάτου) συμβολίζει τις πρωτεΐνες. Όλα αυτά συνοδεύονται από έναν μικρότερο μπλε κύκλο που συμβολίζει τα γαλακτοκομικά, τα οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα γεύματά μας, ώστε να εξασφαλίζονται οι ανάγκες μας σε ασβέστιο. Επιπλέον, σημειώνεται, ότι το τυρί δεν χρησιμοποιείται ως ανταλλαγή του γιαουρτιού ή του γάλακτος, αλλά ανήκει στην κατηγορία του κρέατος, γιατί η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες, πλησιάζουν με τις τροφές που ανήκουν στην κατηγορία του κρέατος.


Έτσι λοιπόν, αυτός ο απλοποιημένος οδηγός διατροφής, μας προτείνει τις τροφές που πρέπει να περιλαμβάνει ένα κυρίως γεύμα. Σκοπός του «My plate», δεν είναι να μας υποδείξει πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε καθημερινά, αλλά πώς πρέπει να χωρίζεται ένα πιάτο στα γεύματά μας, δηλαδή ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο και ποιες λιγότερο.







Φύλλο Εργασίας 1:
Ομαδοποίηση των τροφών
1.   Ονομάστε τις ομάδες των τροφών.
2.   Τοποθετήστε τις παρακάτω τροφές στη σωστή ομάδα τροφών.
3.   Τοποθετήστε σε κάθε ομάδα τροφών, μια καινούργια τροφή, που δεν υπάρχει σε αυτόν τον πίνακα.


Φασόλια, ντομάτες, πεπόνι, φρυγανιές, φυστικοβούτυρο, μπιφτέκι, αλεύρι,
δημητριακά προγεύματος, αγγούρι, καλαμπόκι, καρότο, πατάτα, ζαμπόν, γιαούρτι, μήλο, γάλα, μπρόκολο, ρύζι, λουκάνικο, καραμέλες, αναψυκτικό, μπισκότο, γαρίδες, σπανάκι, μακαρόνια, κοτόπουλο, αυγό, τυρί, τόνος, φασολάκια, μπιζέλι, μέλι, μαργαρίνη, ελαιόλαδο, μανιτάρια, αβοκάντο, κολοκάσι, ψωμί, καρύδια, γαλοπούλα, πλιγούρι, κριτσίνια, κρεμμύδι, σύκα, τυρί φέτα, σαρδέλες, κουνουπίδι, παντζάρι, μελιτζάνες, λεμόνι, τσιπς, φρουτοποτό, κομπόστο.



Ομάδα τροφής
Τροφές
1.


2.


3.


4.


5.


6.





.Φύλλο Εργασίας 2: Πυραμίδες διατροφής 

1.Να παρατηρήσετε τις δύο πυραμίδες (υγιεινής διατροφής και μεσογειακής διατροφής) και να εντοπίσετε βασικές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους

2. Να σχεδιάσετε την πυραμίδα της υγιεινής διατροφή και να δικαιολογήσετε τη θέση των τροφών σε κάθε βαθμίδα της πυραμίδας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Πυραμίδα των τροφών

Η Πυραμίδα των τροφών